Frgále sú tradičné, veľké, okrúhle a tenké moravské / valašské koláče, ktoré majú priemer 32 cm a váhu cca 750
gramov. Vyzerajú podobne ako pizza a tiež sa predávajú buď vcelku alebo po
osminkách.
Sú však sladké a majú nezameniteľnú špecifickú chuť, ktorú
treba vyskúšať. Stavíme sa, že sa zamilujete na prvé zahryznutie 🙂
Náš frgál je vyrobený zo špeciálneho kysnutého cesta podľa chránenej rodinnej receptúry a navrchu má vždy inú náplň a posýpku.
Plnka je vždy približne taká hrubá ako tenké cesto, aby bol koláč
vláčny a svieži, nie suchý. Je libo mak, tvaroh, ovocie či orechy? U nás si
vyberie každý.
Naše frgále pečieme v rodinnej pekárni priamo na Morave (na Valašsku) v Rožnove pod Radhoštem. Využívame starý rodinný recept a koláče pečieme
tradičným spôsobom ako kedysi.
Využívame hlavne suroviny z domácich zdrojov a od
lokálnych dodávateľov. Do našich frgálov ide minimum prídavných látok,
ktorým sa snažíme vyhýbať. Používame iba nevyhnutné množstvo, ktoré nám zaručí,
že chutné koláčiky bezpečne prevezieme čerstvé k vám z východu jednej republiky
na východ druhej 🙂
Frgále sú vhodné na tie najrôznejšie príležitosti. Naši
zákazníci ich kupujú...
- len
tak do ruky so sebou
- cestou
domov, do školy alebo do práce
- ako
desiatu, sladký obed či olovrant
- ako
nedeľný koláč, keď nestíhajú piecť
- ako
svadobné koláče (Košice a okolie)
- na
rôzne rodinné oslavy a príležitosti
- na
konferencie, firemné porady či večierky
- alebo
len tak na pozdvihnutie nálady, keď má človek zlý deň 🙂
Vedeli ste, že frgále majú na Morave bohatú tradíciu a prvé zmienky o nich nájdeme už v 19. storočí? Pôvodne sa označenie „frgál“ používalo na nepodarok, neskôr sa však z koláčového omylu nešikovných gazdiniek stala ikona českých sladkých dobrôt. Koláče tohto typu a vzhľadu nenájdete nikde inde na svete a od roku 2013 dokonca nesú ochranné zemepisné označenie EÚ.
SPäť